„Colecţionarul” – John Fowles ♥♥♥♥♥

Pentru mine lucrurile sunt de 2 feluri: frumoase si urate.Nu judec in functie de bine si de rau. Ci numai in functie de frumos si urat. Consider ca o multime de lucruri bune suntt urate si o groaza de lucruri rele sunt frumoase.

Cu toţii dorim lucruri pe care nu le putem obţine. Faptul că acceptăm această situaţie dovedeşte că suntem oameni maturi, inteligenţi. Încercăm toţi să luăm din viaţă ce putem. Şi dacă în cea mai mare parte a vieţii n-am avut nimic, ne luăm revanşa atunci când se iveşte ocazia.

Să aparţii cuiva implică două aspecte: unul care dă şi celălalt care acceptă ce i se dă. Tu nu-mi aparţii pentru că eu nu pot să te accept. Nu-ţi pot da nimic în schimb.

Hotărârea este pentru spirit ceea ce este apa pentru trup.

Vocea nesigura a oamenilor fara educatie care incearca sa treaca drept cultivati, dar care se tradeaza tot timpul…Este ceea ce se cheama ,,un baiat cumsecade,,.

Mediocritatea este plaga civilizatiei. Dar mediocritatea il face atat de comun incat devine iesit din comun.

As vrea sa pictez ca Berthe Morisot. Nu ma refer la culorile sau formele ei sau la stilul ei ci la simplitatea si lumina ei. Nu vreau sa fiu desteapta sau mare sau ,, semnificativa,,, sau sa fiu disecata de toata acea stangace analiza masculina. Vreau sa redau lumina de pe fetele copiilor sau florile unui gard viu, sau o strada dupa o ploaie de aprilie. Esenta lucrurilor, nu lucrurile in sine. Torente de lumina peste tot ce exista. Sunt atat de departe de toate. De tot ceea ce e normal. De lumina. De ceea ce vreau sa fiu.

Azi-dimineata am facut o serie intreaga de schite rapide: un vas cu fructe. Le-am atarnat si l-am pus sa aleaga pe cele care ii plac mai mult. Bineinteles ca le-a ales pe cele care redau cu cea mai mare fidelitate nenorocitul lui de vas cu fructe. Am incercat sa ii explic. M-am laudat cu una dintre schite (cea care imi placea mie cel mai mult). Ma calca pe nervi. Pentru el nu insemna nimic si mi-a dovedit ca nu ii pasa. Pentru el nu sunt decat un copil care se distreaza. E orb, orb…Alta lume.

Dupa masa de pranz am avut o discutie. Ma intreaba intotdeauna daca poate sa mai stea in camera. Uneori ma simt atat de singura, mi-e pana peste cap de propriile mele ganduri, incat il las. Chiar vreau sa stea. La asta te aduce puscaria. Dar exista si fuga, fuga, fuga.

Singuru lucru e sa simti ceva, intelegi?

Pleaca de aici. Ma epuizezi, Esti ca un ocean de vata.

Inmagazinezi in cap ce spun eu si impachetezi totul atat de bine incat dispare fara urma.

Stiu ca in fond nu esti un huligan. Dar in sinea ta te simti ca ei. Urasti ideea ca esti un paria, urasti faptul ca nu esti in stare sa te exprimi corect. Ei ies in strada si distrug ce le iese in cale. Tu stai comod acasa si iti iei o mutra imbufnata.

A incercat sa spuna ceva precum ca e foarte fericit. Dar vorbea cu o voce incurcata. Se sufoca. A mai zis ceva: ca eu nu-l cred in stare sa aiba sentimente puternice, dar ca, de fapt, are. E groaznic sa nu reusesti sa te exprimi. De obicei, limbajul e mijlocul meu cel mai bun de aparare, cand sunt cu el. Limbajul si infatisarea.

De dimineata mi-a mai facut o multime de fotografii. Era clar ca ii face placere. Vrea sa zambesc in fata aparatului, asa ca de 2 ori mp-am strambat la el. Nu l-a amuzat. Atunci mi-am ridicat parul cu o mana, facand-o pe manechinul. Ar trebui sa te angajezi manechin, mi-a spus f serios. Nu-si daduse seama ca o facusem ca sa imi bat joc de el. Stiu ca ii place povestea asta cu fotografiatul. Crede ca asta ma face sa il consider artist. Bine-inteles ca nu are nici urma de talent. Vreau sa spun ca stie sa potriveasca aparatul si sa faca o poza, dar asta-i tot. Nici pic de imaginatie.

Si mai vreau sa-mi traiesc viata din plin. Nu vreau sa-mi irosesc priceperea numai de dragul de a face ceva. Vreau sa creez frumusete.

G.P. a contribuit la schimbarea mea mai mult decat orice sau oricine altcineva. Spune exact ceea ce gandeste si ma face si pe mine sa gandesc. Acesta e lucrul cel mai imporrtant: ma obliga sa-mi pun intrebari.De cate ori am avut pareri diferite de ale lui? Pentru ca la o saptamana de la discutia cu el sa ma trezesc aducand, intr-o convorbire cu altcineva, aceleasi argumente pe care le-ar fi adus el. Judecand oamenii dupa criteriile lui. Lista schimbarilor pe care le-a determinat in mine:

1. Daca esti un adevarat artist, te daruiesti artei cu toata fiinta. Daca retii o parte cat de mica din tine, atunci nu esti arrtist. Nu esti ceea ce G.P. numeste ,,faurar,,.

2.Nu invadezi lumea. Nu trebuie sa ai mici desene gata facute sau idei preconcepute pe care sa le reversi asupra oamenilor cu scopul de a-i impresiona.

3. Din punct de vedere politic, tb sa fii de stanga, pentru ca in ciuda greselilor lor, socialistii sunt singurii care se intereseaza de soarta celorlalti. pentru ca simt, pentru ca vor cu adevarat sa faca o lume mai buna.

4.Trebuie sa faci intotdeauna ceva. Cand crezi cu adevarat in ceva, trebuie sa actionezi. A te multumi sa vorbesti despre actiune este ca si cum te-ai lauda  dinainte cu tablourile pe care ai de gand sa le pictezi. E de cel mai ingrozitor prost gust.

5.Daca ai sentimente prfunde, sa nu-ti fie rusine sa le exteriorizezi.

6.Trebuie sa accepti faptul ca esti englez. Nu sa pretinzi ca ai prefera sa fii francez sau italian sau altceva.

7.Dar pentru asta nu trebuie sa ajungi la un compromis cu mediul din care provii. Amputezi tot ceea ce este vechi in fiinta ta, tot ceea ce sta in calea fauririi noului din tine. Daca provii dintr-o mahala, trebuie sa respingi mahalaua din tine. Daca provii din clasa muncitoare , trebuie sa cauterizezi clasa muncitoaredin tine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s